Art Rotterdam
Art Rotterdam blijft zich ontwikkelen als plek om de nieuwste ontwikkelingen binnen de beeldende kunst te volgen. Het hart van de beurs wordt nog altijd gevormd door de Main Section waar zo’n 75 (inter)nationale galeries werk tonen van opkomende en meer gevestigde kunstenaars. De overige secties worden vormgegeven door een jonge of gerenommeerde cura- tor.
Dit jaar is afscheid genomen van de oude werkplaatsen op het terrein en worden de performances en installaties van Intersections gepresenteerd in een nieuwe, spannende opzet en in een nieuw gedeelte van de beurs. In dit gedeelte is tevens de nieuwe sectie Commonities te vinden waarin de gerenommeerde tentoonstellingsmaker Lorenzo Benedetti kunstenaars met elkaar verbindt. citizenM Cinema krijgt ook een prominente plek in de uitbreiding. Hierin licht Hans den Hartog Jager weer zijn favoriete werken van de beurs toe.
Art Rotterdam is ook dit jaar weer de spil van de Art Rotterdam Week. De hele stad bruist van tentoonstellingen, pop-up shows, openingen en kunst- en designbeurzen. De gratis Art Rotterdam Week pendelbus brengt u naar de hoogtepunten van dit programma.
citizenM Cinema als voorbereiding op Art Rotterdam Hosted by citzienM hotels
Ook dit jaar is er de citizenM Cinema, samengesteld door kunst- criticus en schrijver Hans den Hartog Jager. In het nieuwe, uitgebreide deel van de beurs wordt de film vertoond; in korte one- minutes waarin Hans den Hartog Jager zijn favoriete werken van kunstenaars op de beurs toelicht. De kijker krijgt daarmee weer een verhelderend voorproefje op wat Art Rotterdam te bieden heeft. Op een podium bij het nieuwe restaurantterras wordt de film getoond met een interactief werk van een kunstenaar op de achterwand.
Bezoekers van de beurs kunnen op een bijzondere manier onderdeel worden van dit kunstwerk.
De film is vanaf 1 februari ook online te zien op het Youtubekanaal van citizenM, de Art Rotterdam website en social media kanalen.
NN Group Art Award Stimuleringsprijs voor bijzonder talent
Voor het tweede jaar op rij wordt tijdens Art Rotterdam de NN Group Art Award uitgereikt. Deze stimuleringsprijs is bestemd voor een bijzonder talent met een voltooide kunstvakopleiding in Nederland. Hiermee worden de schijnwerpers gericht op de uitzonderlijke kwaliteit van kunstopleidingen in Nederland. Vanuit de hele wereld weten jonge kunstenaars de Nederlandse academies te vinden. De Rijksakademie en De Ateliers in Amsterdam, De Van Eyck Academie in Maastricht en het Piet Zwart Instituut in Rotterdam behoren tot de beste postacademische instellingen ter wereld. Hun invloed op de ontwikkeling van de beeldende kunst is van internationale betekenis.
Deelnemende galeries van Art Rotterdam wordt gevraagd om een kunstenaar voor de NN Group Art Award voor te dragen. De prijs voor de winnende kunstenaar is een geldbedrag van € 10.000,- voor carrière ondersteuning. NN Group koopt daarnaast een werk van één van de vier genomineerden voor de eigen bedrijfscollectie. Fleur Hudig, Head of Corporate Citizenship bij NN Group: “NN Group hecht waarde aan de rol van kunst en cultuur in de maatschappij. Kunst inspireert en verbindt velen en wij willen helpen kunst voor iedereen toegankelijk te maken.” De jury van de NN Group Art Award 2018 bestaat uit: Mariette Dölle nale (directeur Museum Kranenburgh, Bergen), Anna van Leeuwen (kunst- recensent De Volkskrant), Iris Kensmil (beeldend kunstenaar), Xander Karskens (artistiek directeur Cobra Museum, Amstelveen) en Els Drummen (conservator NN Group bedrijfscollectie).
Talk
Engels gesproken. Gratis entree. De Reflections Room bevindt zich op de eerste etage en is alleen per trap te bereiken (geen lift).
Donderdag 8 februari
13.00 – 14.30 uur: Hans Ulrich Obrist; kunsthistoricus, curator en artistiek directeur Serpentine Gallery, London in gesprek met kunstenaar en componist Ari Benjamin Meyers over Kunsthalle for Music, een unieke muzikale ervaring in Witte de With, Rotterdam.
Er is een beperkt aantal plaatsen. RSVP vip@artrotterdam.nl van 24 jan t/m 11 feb in de centrale hal van Rotterdam CS In samenwerking met het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) wordt het videowerk Plot Point van Nicolas Provost vertoond. Plot Point toont de reële, bekende politiewereld in Amerika, met zijn gillende sirenes, uniformen, ambulances en drukke straten en verandert in een perfect filmlandschap dat vragen oproept over de grenzen van realiteit en fictie, maar ook over de vertelcodes in film. Deze kunstenaar werd vorig jaar nog getoond op Art Rotterdam Projections door GRIMM Gallery uit Amsterdam.
Beloftevolle kunstenaars in Prospects & Concepts Mondriaan Fonds toont talent
Voor de zesde keer op rij presenteert het Mondriaan Fonds beloftevolle kunstenaars in de tentoonstelling Prospects & Concepts. Curator Stijn Huijts, directeur Bonnefantenmuseum Maastricht, maakt een tentoonstelling met het werk van de 79 beeldend kunste- naars die in 2016 een Werkbijdrage.
Jong Talent ontvingen. In de Prospects & Co Workspace vindt een aanvullend programma plaats met performances, interviews en artist talks van de deelnemende kunstenaars. Harm Weistra, één van de kunstenaars uit de vorige editie zegt hierover: “Mijn deelname aan Prospects & Concepts was eervol en bijzonder. Door de sfeer onderling, de nieuwsgierigheid en openheid van het publiek en vooral ook het gevoel een beslissende stap te zetten in mijn carrière. Wat vooral indruk maakte, is de wetenschap dat mij een unieke opstap wordt geboden, waarbij het aan mij is om er een (succesvol) vervolg aan te geven, te beginnen op de beurs zelf.”
Birgit Donker, directeur Mondriaan Fonds, sluit hierbij aan: “Met Prospects & Concepts bij Art Rotterdam bieden we startende kunstenaars de kans hun werk te tonen aan professionals en aan een algemener publiek. Dat is een stimulans voor zowel de ontwikkeling van kunst als voor de verbinding van kunst met de samenleving. En daarvan plukken we allemaal de vruchten.” Art Rotterdam: curatoren aan het woord: Voor de Main Section van Art Rotterdam worden zo’n 75 (inter)nationale galeries met werk van opkomende en meer gevestigde kunstenaars geselecteerd door een gerenommeerde commissie. De overige secties worden vormgegeven door een jonge en/of bekende curator. Zij stellen met kennis en toewijding de tentoonstelling in de afzonderlijke secties samen. Wie zij zijn, lees je hier.
Intersections
Na drie succesvolle edities van Intersections in de voorma lige werkplaatsen van de Van Nellefabriek verhuist deze sectie voor performance en installatie- kunst naar het nieuwe gedeelte van de beurs. Naast Non-Profit Spaces zijn nu ook galeries opgenomen binnen Intersections. “Intersections laat installatie- en performance- kunst een blijvend en geïntegreerd onderdeel uitmaken van de beurs. Juist deze media lenen zich vaak voor het kritisch of op een meer speelse manier bevragen van onze realiteit”.
Commonities
De nieuwe sectie van Art Rotterdam Commonities wordt dit eerste jaar gecureerd door Lorenzo Benedetti, Curator Contemporary Art at Kunstmuseum St. Gallen. In deze sectie verbindt Benedetti galeries op basis van thematiek en materialiteit. Hiervoor heeft de sectie een open structuur waardoor de stands letterlijk met elkaar verbonden worden. “De artistieke praktijk tegenwoordig is om meer verbindingen te ontwikkelen d.m.v. analyse, en om verschillende technieken en media toe te passen. Daarom is het extra interessant om de tweede laag te vinden en te zien wat kunstenaars gemeen hebben”.
Projections
In een verduisterde ruimte van 700 vierkante in de Tabaksfabriek worden videowerken getoond op grote, vrijstaande projectiemuren, in een open en interactieve setting. “Het gebeurt zelden dat een kunstbeurs zoveel ruimte geeft en moeite doet om bewegende beelden te eren en te promoten. Projections biedt kunstenaars een unieke kans om zich in deze onderscheidende setting te tonen”.
New Art Section
21 jonge galeries in de Tabaksfabriek die solopresentaties van aanstormend talent tonen. “Ik sta versteld van de diversiteit aan galeries die zich vanuit heel Europa hebben aange- meld en van de grote bereidheid om een gedurfd statement te maken. Dat kunnen we wel gebruiken gezien de enorme hoeveelheid aan beurzen tegenwoordig.”
Naar welke presentaties in de New Art Section ik uitkijk? “Dat zijn er een aantal waaronder die van Jessica Lajard (Irene Laub Gallery, Brussels), Mary-Audrey Ramirez (Martinetz, Cologne), Malte Masemann (Tobias Naehring, Leipzig) en Sofia Goscinski (Unttld Contemporary, Vienna). Deze vier kunstenaars laten een heel interessante twist zien in hun presentatie.” “De artistieke praktijk tegenwoordig is om meer verbindingen te ontwikkelen d.m.v. analyse, en om verschillende technieken en media toe te passen. Daarom is het extra interessant om de tweede laag te vinden en te zien wat kunstenaars gemeen hebben”.
Open Air
Speciale sectie voor de presentatie van grootschalige kunstwerken op het terrein van de Van Nellefabriek. “Ik heb gezocht naar sculpturale en performatieve interventies en grootschalige werken die niet de industriële esthetiek van de Van Nellefabriek imiteren, maar eerder een onverwachte poëtische dimensie toevoegen en een nieuwe perceptuele wereld openen.”
Welk werk uit de Open Air Sectie mogen bezoekers echt niet missen? Lekkerkerk: “Ik ben geïnteresseerd geraakt in het werk van Yair Callender die een monumentaal podium heeft geconstrueerd voor de ondergaande zon; een project dat zowel filmisch, poëtisch en sculpturaal van aard is en een ode brengt aan de heldhaftige condities van het heelal.”
Gratis rondleiding op Art Rotterdam met Young Collectors Circle
Speciaal voor beginnende kunst- verzamelaars organiseert Young Collectors Circle, hét platform voor kunstliefhebbers met verzamelambities, rondleidingen op Art Rotterdam. Je gaat de beursvloer op onder leiding van gepassioneerde verzamelaars, die niet alleen ingaan op het hoe en waarom van verzamelen, maar ook op praktische zaken zoals prijzen en het presenteren van kunst in huis.
za 10 en zo 11 februari, 14.00 uur. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Aanmelden: op de dag zelf, bij de informatiebalie. www.youngcollectorscircle.nl
Lezing Sjarel Ex
Directeur Boijmans Van Beuningen over het verzamelbeleid van het museum.
Donderdag 8 februari van 11.00 tot 12.00 uur, €22,50 voor Museumtijdschriftabonnees , €30 voor niet-abonnees (inclusief entreekaart Art Rotterdam, koffie of thee en lezing) Aanmelden: museumtijdschrift.nl/ product/ARlezing2018 of telefonisch: +31 (0)38 – 467 34 00 De lezing sluit nauw aan bij het artikel in Museumtijdschrift 1 / 2018 over verzamelen door (een aantal) musea.
De lezing wordt gehouden in de Reflections Room op de beursvloer en is alleen per trap te bereiken (geen lift).
Art Rotterdam lanceert online galerieplatform
In september 2018 gaat Gallery Viewer online: het online galerieplatform van Art Rotterdam. Gallery Viewer geeft een overzichtelijk beeld van welke werken bij de galeries beschikbaar zijn en tegen welke prijs. Tevens geeft het bij ieder kunstwerk een korte uitleg. Verdieping van het oeuvre van de kunstenaar wordt in tekst of korte film door verschillende deskundigen gebracht. Gallery Viewer is een open platform dat na Nederland de internationale galeriewereld online zal zetten.
Art Rotterdam
Van Nelleweg 1, Rotterdam
Uit de editie van
januari 2018
Winter